Svampede gulerodsboller

Jeg har været i køkkenet her til morgen, hvor jeg har eksperimenteret lidt med meltyper og mine favoritboller – nemlig gulerodsbollen.

Resultatet er blevet en saftig og svampet bolle, som blander både glutenholdigt og glutenfrit mel.

Gluten og glutenfri bagning – til hvem og hvorfor?

Der har været meget negativ omtale ift. gluten, og det er noget mange idag prøver at undgå. Gluten er et protein – rigtig slemt hvis man lider af cøliaki (1 ud af 100), hvor proteinet ødelægger tarmene.

Andre er enten blevet konstateret eller er selvdiagnosticeret som glutensensitive, hvilket i sin enkelthed betyder lidt men godt gluten. Det kan her være svært at finde ud af, hvor meget man kan indtage, uden der forekommer symptomer (fordøjelsesproblemer, oppustethed, hovedpine eller ledsmerter). Ved glutensensitivitet bliver tarmene ikke ødelagte, men for meget gluten kan af en eller anden grund stadig aktivere immunsystemet negativt.

Dem som lider af irritabel tyktarm (IBS) bliver også rådet til at spise glutenfrit, men her drejer problemet sig ikke om proteinet, men om de problematiske kulhydrater glutenholdige fødevarer indeholder. Glutenfrie produkter indeholder ikke samme typer kulhydrater, og de irriterer derfor ikke maven på samme måde – derfor abefales en mere glutenfri diæt.

Det postitive ved gluten er dog proteinets evne til at hæve. Det sikrer luftige og bløde boller indeni, og en lækker skorpe udenpå. Derfor har jeg lavet en 50/50 bolledej, og bollerne betegner jeg derfor som ‘glutenreducerede’.

Ingredienser: (16 stk.)

  • 200 g havremel
  • 200 g hvedemel
  • 4 spsk. HUSK (den gule bageversion)
  • 3 tsk. Yeast tørgær
  • 2 tsk. fint salt
  • 4 spsk. sirup
  • 6 dl. fingerlunt vand
  • 250 g revne/hakkede gulerødder
  • 100 g kerner (f.eks. 50 g solsikke- og 50 g græskarkerner)
  • æg/mælk til pensling

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn). Gulerødderne kan rives på et rivejern, men kan også hakkes i en minihakker. Bland alle ingredienser og lad køkkenmaskinen køre i 5-10 min. til dejen er blandet godt sammen. Fordel bollerne med to skeer til 16 boller fordelt på 2 bageplader.

Bollerne kan beholde deres rustikke udseende eller man kan bruge lidt vand til at glatte overfladen ud, og samle dejklatterne til en mere rund bolle. Bollerne pensles med æg/mælk, og valgfrie kerner/frø pensles godt ind i det valgte protein på bollerne, så de bliver siddende ved bagningen. Bag bollerne én bageplade af gangen i midten af ovnen i 40 min.

OBS. Bollerne vil herefter være bløde og luftige, og man kan derfor ikke forvente en hul banken underneden, hvilket normalt er en god indikator for at rene hvedeboller/brød er færdige.

Bollerne er fryseegnede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.