Minimalistisk Simple Living

Min rejse med minimalismen startede da vi i januar 2017 stod med en nedpakket lejlighed og var klar til at flytte i vores drømmehus. Lige pludselig forstod man virkelig, hvor mange ting vi reelt ejede, når vi så det hele pakket ned i flyttekasser og plastikposer og stod stablet sammen på gulvet.

Vi skulle starte på en frisk, og mange af de møbler vi havde fra mit ungpigeværelse og som var blevet anskaffet specifikt til at passe ind i lejligheden syntes ikke at have nogen plads i vores nye hus. Vi lod derfor mange af møblerne stå, og flyttede derefter alle kasser og poser ud i det nye hus.

Når man går fra ca. 65-70 til 134 kvadratmeter kunne det jo være meget fristende bare at gemme alt det man ikke lige ved, hvor skal stå på loftet eller i vores skur, men vi ønskede at gå i en anden retning.

Min indgangsvinkel til minimalismen

Min indgangsvinkel til minimalismen var at læse bogen ‘Magisk Oprydning – en simpel effektiv metode, der én gang for alle fjerner rod’ af oprydningseksperten Marie Kondo samt at se dokumentaren ‘Minimalism – a documentary about the important things’ af Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus , også kaldet ‘The Minimalists’.

Disse satte virkelig tankerne igang hos mig, og jeg har nok set dokumentaren omkring 5 gange, fordi jeg synes den rammer så godt. Efter min kæreste så dokumentaren blev vi begge draget af den simple tankegang ift. ens materialistiske ting – hvad man ejer, hvilken ‘pris’ de har og hvad det kræver af en for at opretholde den evige trang til at ‘følge med strømmen’ materialistisk. Sammen med Marie Kondo’s oprydningsteknikker – hvilken rækkefølge man skal tage tingene i, og hendes dejlige foldemetoder, gik den helt store oprydning igang.

Oprydningsprocessen i en serie af indlæg 

Jeg vil dele min oprydningsproces op i en serie af indlæg, hvor jeg vil gennemgå oprydningen pr. kategori, dvs. garderoben, plejeprodukter, make up, digitalt rod, økonomi og mange flere indlæg omkring hvad vi herhjemme har besluttet os for er nok at eje, evt. hvilke produkter det indebærer og hvorfor.

Men hvorfor overhovedet begynde på denne (lange hårde) oprydning – for det er det! Det kræver en del ressourcer, og hvis ikke man synes oprydning er lige så sjovt som jeg, så kræver det en plan for at kunne komme igennem det, og jeg vil ligeledes give mit bud på, hvordan man kan komme i gang.

Her er tre aspekter, som kort beskriver hvad vores grunde til at starte processen var/er og hvad processen også har medført. Disse aspekter bliver også yderligere udspecificeret i serien af minimalistiske indlæg.

Det økonomiske aspekt

For os havde det økonomiske en stor del i, hvorfor minimalismen og det generelle simple living koncept har ramt os som det har. Når man går fra lejlighed til hus stiger ens månedlige udgifter automatisk og man skal til at forholde sig til et lån man har ansvaret for at kunne betale til tiden. Især jeg har brugt rigtig mange penge på alt muligt – nyttigt og unyttigt, og denne strøm af røde tal på min konto ønskede/ønsker jeg stadig at få reduceret til de ting som virkelig betyder noget for mig/os og generelt blive mere bevidst omkring ens forbrug og forbrugsvaner.

Det materialistiske aspekt

Flere ting kræver mere plads og kræver rigtig meget oprydning og rengøring. Pynt er ikke bare noget som står og ser flot ud, det bliver også støvet og fylder generelt i hele ens hjem. For os handler det om at have de ting man føler skaber en værdi og er brugbare, og at man ikke bare ejer noget som kun er til stede for at sende et specielt udtryk til ens omgivelser (eller give gode instagram billeder) eller fordi man har fået det i gave, men egentlig ikke kan lide det.

Det selvudviklende aspekt

Det mest spændende punkt er faktisk dette her. Selvfølgelig er de to ovenstående mere håndgribelige, da man kan se de flere penge til rådighed og se luften i ens hjem idet flere ting forsvinder, men det selvudviklende aspekt kommer idet oprydningningsprocessen går i gang. Man begynder nemlig at kigge indad, se hvilke forbrugsvaner man har og hvorfor, man begynder at finde ud af hvilke værdier man har – hvad der er vigtigt for en og hvad man ønsker at bruge sin tid og penge på.

Hele minimalismen startede med at handle om de fysiske ting, men kom til at handle om meget mere jo dybere man går ind i processen. Man begynder at sætte spørgsmålstegn til sine relationer, det psykiske rod man har oppe i hovedet f.eks. stress eller det man nu bøvler med, og når man begynder at få ryddet op og ryddet ud i det som fylder her, så oplever man en indre ro og at de tunge sten fra ens skuldre forsvinder. Dette punkt er for mit vedkommende det mest givende men også det mest svære at gå igennem, så det fysiske rod er et godt sted at starte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.