Hvad er hygge egentlig?

Jeg har netop færdiglæst ‘Den lille bog om hygge – vejen til et hyggeligere liv’ skrevet af Meik Wiking, direktør for lykkeforskning på Københavns Universitet.

Og hvad andet kan jeg sige om bogen, end at den var vildt hyggelig at læse.

Forfatteren har i bogen forsøgt at beskrive hvad hygge egentlig er, især da det er så stor en del af danskernes måde at leve på. Undervejs sad jeg og kunne nikkede genkendende til hans beskrivelser og jeg kom virkelig i hyggehumør. Jeg vil derfor opremse, hvilke ting han er kommet frem til indbyder til hygge, blandet med mine egne eksempler på hygge og hyggesituationer.

‘Hyggemanifestet’

 • Atmosfære: skru ned for lyset og placer lamperne så de skaber hyggekroge og en behagelig belysning. Og tænd en masse stearinlys – ingen hygge uden stearinlys (Som vi brænder allerflest af pr. indbygger i hele Europa.
 • Nærvær: Vær til stede i nuet, med de personer du er sammen med og sluk telefonerne. Hygge forekommer oftest i selskab med andre personer om end det er venner eller familie. Stemningen er afslappet og med plads til alle. For mig minder det om vores familieture til Fanø, hvor vi iklædte os hyggetøj (store sweatre og hyggestrømper), læste i blade eller bøger, spillede brætspil og gik ture på stranden.
 • Nydelse: Kaffe, chokolade, småkager, slik og kager. I Danmark inkluderer hygge disse elementer, og hvor mange af os genkender ikke lige fredagsslikket og popcorn til Disney Sjov? Det bestod mine fredage i hvert fald af i mine barndom, og det er da ført med ind i mit voksenliv, godt nok ikke til Disney Sjov, men til når vi rigtig skal hygge os, så er især kage virkelig noget jeg elsker at inkludere i vores hyggestunder.
 • Lighed: ‘Vi’ frem for ‘mig’, hvor opgaver og taletid deles. De dage, hvor både min kæreste og jeg er i køkkenet, hjælper hinanden og smager maden til begge to, det er bare mere hyggeligt end når jeg selv står med madlavningen, og det skal gå hurtigt. Når der er TID til at man rigtig kan kræse om maden, og nydelsen ved bagefter at spise den stille og roligt.
 • Taknemmelighed: Nyd det. At man er taknemmelig for, hvor man står i livet eller bare hvor man er lige nu, og tingene foregår i et tempo, hvor man kan følge med, og nyde alle aspekter af oplevelsen. I hverdagen kan utilfredshed, stress og jagten på ‘noget andet’ eller ‘noget bedre’ overskygge de gode ting man ellers oplever, men ikke værdsætter eller glemmer at værdsætte.
 • Harmoni: Glem konkurrencen og praleriet. At man dropper konkurrencen om, hvem der f.eks. tjener flest penge, hvem der har de mest prestigefyldte ting eller hvem, der ejer det dyreste tøj – drop det! Vær hvem du er, og læg praleriet til side. Som en parallel til minimalismen forsøger jeg at smide opfattelsen af at man er bedst, hvis man ejer ditten og datten helt væk, for at komme tilbage til hvem jeg er, og turde være den jeg virkelig er, med de ting jeg har, uden at føle jeg skal bevise en masse for omverdenen gennem de ting jeg ejer.
 • Velbehag: Behagelighed, pauser og afslapning. Jeg tænker her på bogen ‘Langsom Livsstil’ skrevet af Karen Pallisgaard. Hele essensen er at komme ned i et behageligt tempo, have tid til (eller prioritere) pauser, uden stress og nyde afslapningen, hvor man kommer helt ned i gear.
 • Våbenhvile: Drop dramaet. Hygge er ikke at diskutere et emne som politik eller religion, som kan give anledning til stærke følelser, uenighed og manglen på at sætte sig ind i andres holdninger og meninger. I stedet er samtaler baseret på respekt og det at give plads til, at man kan tale lige meget, og uden at stemmelejet ryger op og ned på negativ vis at foretrække, hvis det skal være hyggeligt.
 • Samvær: Fokus på relationer, og opbyggelsen deraf. Man kan lave mad sammen, spille brætspil sammen, gå ture sammen eller lave ingenting sammen. Bare man er sammen, og man kommer derved tættere på hinanden, end hvis man i stedet prioriterede sin tid med næsen i telefonen eller computeren, hvor man ikke kan opbygge relationer på samme måde.
 • Det trygge liv: Fred og tryghed. Hvor der er tryghed er der incitament eller grundlag for hygge. For at hygge skal kunne opstå, skal du være tryg det sted du er, og med de mennesker du er sammen med.

Hyggens fem dimensioner

 • Smagen af hygge: Hygge = spisning, og det skal være klassiske velkendte retter tilsat lækker kaffe, kage, slik og chokolade. For mig er det ofte de klassiske simreretter, som man får om efteråret eller suppe om vinteren.
 • Lyden af hygge: Knitrende lyde fra ildstedet eller brændovnen, regndråber på taget, træernes rusken, gulvbræddernes knirken og lyden af tordenvejr (hvis man sidder trygt indenfor).
 • Duften af hygge: En bestemt duft, som får positive og hyggelige erindringer frem. Til et sted, hvor du var tryg eller et dejligt barndomsminde. Duften af hjemmebag eller en ret som har simret det meste af dagen. For mig er det især appelsiner og clementiner som minder mig om jul, duften af and og steg juleaften og hamburgerryg og grønlangkål nytårsaften – mmhm, nu skal der rigtig hygges!
 • Hvordan hygge føles: Træoverflader, et varmt keramik krus, et lammeskind eller et juletræspynt fra barndommen eller fra ens børn, da de var små. Især hyggeligt hvis man kan huske mindet om at have kreeret det.
 • At se hygge: Dalende sne, de smukke men farlige flammer fra åben ild, eller regnen som langsomt falder, mens man befinder sig indenfor med varm te og et tæppe knuget godt ind til sig.
 • Hyggens sjette sans: Tryghed. At man som førnævnt føler sig tryg, hvor man er og med dem man er sammen med. Og at man føler man kan være sig selv.

Minimalisme og hygge

At læse bogen bringer andet end en dejlig hyggefølelse frem. Jeg kan sammenkoble ‘hygge fænomenet’ med mange af de aspekter jeg føler minimalismen har bragt med sig for mig.

Minimalismen har hjulpet mig med at komme tilbage til hvem jeg er og hvad jeg står for og har tvunget mig til at se nærmere på mine vaner – især forbrugsmæssige men og følelsesmæssige. Minimalismen har også hjulpet mig med at finde mine værdier – hvad elsker jeg at lave (hvad synes jeg er hyggeligt), at rydde op i mine bekendtskaber – familie, venner og bekendte, så dem jeg nu prioriterer min tid sammen med, er nogen jeg kan være mig selv i og ikke mindst være tryg i. At droppe især den materielle konkurrence, da fysiske genstande ikke længere skal være med til at definere hvem jeg er.

De ændringer jeg har foretaget gennem oprydningen lægger sig ubevidst op af det, som hygge eftersigende skal indebære, og det gør mig mere sikker på at jeg er på den rigtige vej til at prioritere det jeg elsker – heriblandt det at hygge.

Og nu, nu skal der hygges med varm kakao og en god serie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.