Bæredygtige alternativer i hverdagen

Bæredygtighed er særdeles noget jeg er begyndt at høre mere og mere om, og jeg tænker det er fordi der er kommet en del mere fokus på netop det område.

Min egen forståelse af begrebet er at vi ved at lave ændringer i vores hverdag belaster miljøet mindre, som allerede er ret så presset i forvejen.

For mig handler det derfor om at sænke forbruget af materielle ting, da det kræver en masse ressourcer at fremstille noget nyt. Vores ‘smid-ud’ kultur bliver her udfordret, og jeg oplever i den forbindelse at genbrug er blevet langt mere populært end tidligere. På den måde passer bæredygtighed godt ind i min måde at leve minimalistisk og generelt leve et mere simpelt liv.

Ændringer er svære at foretage, for det kræver man aktivt tænker anderledes i sine indkøb, vaner og reflekser i hverdagen, men en positiv bivirkning kan være et plus i økonomien, da mange af de små ændringer bevirker færre gange, hvor pungen skal op af lommen. Og når svineskindet så endelig kommer frem, kan det være beløbet er mindre end det havde været, hvis ikke man var begyndt at tænke bæredygtighed ind i hverdagen.

Jeg har lavet en lille liste over de bæredygtige forslag jeg er stødt på, som vi enten enemand eller som familier kan ændre, hvis man skulle have en interesse for at leve lidt mere bæredygtigt i hverdagen. Små ting har også sig ret, og mens vores kære politikere må træffe de helt store valg for Danmark kan og må vi tage ansvar for vores eget (for)brug af kloden og dens ressourcer, hvis ikke jorden skal ødelægges inden for den nærmeste fremtid, som jeg synes der lyder meget snak omkring.

Eksemplerne nedenfor er dannet ud fra mine egne ideer, hvad jeg har hørt og læst rundt omkring, og jeg er på ingen måde ekspert på området, men ønsker bare at inspirere og give håndgribelige og praktiske bud på, hvordan en mere bæredygtig hverdag kan imødekommes.

Eksempler på mere bæredygtige alternativer

 • Brug frysebokse til nedfrysning af madvarer eller vælg mere bæredygtige poser

Frysebokse lavet af glas frem for plastik er selvfølgelig at foretrække, men ellers kan et godt kvalitets plastikprodukt, som holder i lang tid anbefales. Jeg selv finder fryseboksene fra ‘Tupperware’ super gode.  

Med hensyn til mere bæredygtige poser, er jeg stødt på ‘Maistic’ plastfrie og komposerbare poser, som et godt alternativ til de almindelige fryseposer.

 • Brug glas, plastikbokse eller regulære madpakkebokse

Ved at bruge boksene kan forbruget af stanniol, husholdningsfilm og mellemlægspapir reduceres. Som alternativ kan man vælge de mere miljørigtige mærker – gå efter de produkter med svanemærket.

‘Beeswrap’ er også et af de nyere mere miljøvenlige produkter på markedet, og kan anvendes til madopbevaring. Ganske enkelt består det af et stykke økologisk produceret stof, bivoks, en olie og evt. harpiks og kan bruges i ca. et år. Mange er også begyndt selv at fremstille dem privat. 

 • Brug et genanvendeligt net til shoppingturen

Et stofnet ville klart være at anbefale, men alt andet en plastikposer er et bedre alternativ. Selv anvender jeg til dagligt et økologisk produceret stofnet som taske, men til større indkøb har jeg 3 indkøbsnet fra mærket ‘Reisenthel’. De er lavet af polyester og er vandtætte, og kan foldes sammen, så de ikke fylder eller vejer så meget.

Så handler det bare om at huske nettet når man skal på indkøb, da 3 kr. for en plastikpose, som højst sandsynligt ender sit liv som et skraldepose er dyrt i længden. For mig ligger det ene indkøbsnet som fast inventar i mit stofnet – så er den altid med på tur. 

 • Sig nej tak til plastikposer i butikkerne

Fordelen ved at have et indkøbsnet med sig, hvor end man går hen er, at man ikke behøver et takke ja til en plastikpose til de ting man køber i specialvarebutikkerne. I H&M og Normal oplever jeg at de kræver penge for en pose, hvilket kan få en til at genoverveje sit behov for en.

 • Køb te i løsvægt og brug et teæg eller -si

Te i løsvægt kan erstatte de klassiske teposer, men det kræver en god beholder, som kan holde på teens smag og duft. Ligeledes kræver det efter min erfaring et teæg eller -si, som ikke bliver utæt og kan holde til opvaskemaskinen. Selv har vi to teæg fra mærket ‘Adhoc’, som flyder i overfladen af teen og har en lille beholder, hvor den skal stilles i og dryppe af. De var lidt dyre, men efter udtallige gangens brug og vask i opvaskemaskinen er de lige så gode, som da vi købte dem.

 • Brug en genanvendelig vandflaske

En vandflaske eller drikkedunk som kan bruges igen og igen sparer en for et utal af plastik kopper og plastik vandflasker, og køber man en god en er der derved penge at spare i længden. Jeg er personligt vild med min fra ‘Eva Solo’, som jeg endnu ikke har oplevet lækker, selv når den ligger og roder rundt i tasken. Jeg har min med på arbejde hver dag.

 • Udskift gamle glødepærer og halogenpærer med moderne LED pærer

De gamle glødepærer er for længst blevet udfaset i butikkerne, men rundt omkring i husene kan de stadig findes. Halogener findes ofte i spotlamper og jeg kendetegner dem på at de efter få minutter med lyset tændt på ingen måde er til at røre ved, fordi de bliver så varme. Begge former for pærer er billige i indkøb, men dyre i forbrug. Det modsatte gør sig gældende for LED pærer, men jeg betragter det som en god investering. LED pærer har stadig et dårligt ry ift. at give et mere blåligt koldt lys sammenlignet med glødepærerens varme belysning.

Dette er de dog blevet langt bedre til at lave i dag, og hvis man går efter pærer med et RA indeks (farvegengivelse) så tæt på 100 som muligt og en farvetemperatur på 2700-3000 Kelvin, så er du godt på vej. Ift. Lumen er det lidt sværere, men antal lumen beskriver lysets spredning fra kilden og ud i rummet – jo flere lumen, jo større spredning af lyset, så det kommer helt an på hvor stor en spredning du ønsker og hvordan lampen er sammensat (giver lampen overhovedet mulighed for en god spredning?)

 • Anvend LED krone- og stearinlys eller vælg ren stearin

Indrømmet, de er ikke ligeså hyggelige som almindelige stearinlys. Det kommer også meget an på hvilken fabrikant, som fremstiller lysene. De lidt dyrere er dog mere realistiske og har ofte en væge, som bevæger sig meget livagtigt. Farven er også bedre på de lidt dyre af slagsen. Fordelen er her, at der på ingen måde er nogen brandfare – selv ældre på plejehjem må bruge dem.

Ligeledes undgår man det dårlige indemiljø stearinlysene giver. De soder og afgiver små partikler til luften, som kan gå direkte ned i vores lunger. Dette er også grunden til at borgere med lungesygdommen KOL ikke tåler stearinlys. Kigger vi kun på partikeludledningen er der alternativer som soyalys og olielys med palmeolie, som udleder langt færre end det almindelige stearinlys. Miljømæssigt er der dog altid en hage, da materialerne skal komme et eller andet sted fra, og en produktion belaster altid miljøet. 

Er man stadig til de levende stearinlys kan de lavet af 100 % ren stearin være et foretrække frem for blandingsprodukterne.

 • Brug genanvendligt bagepapir eller brug papiret flere gange

Markedet for de genanvendelige produkter er også nået bagepapiret og der findes mange alternativer i en form for papir – bleget eller ej, mens andre anvender et silikoneprodukt. Det er et smagsspørgsmål, men en god start kunne også være at vælge de svanemærkede af slagsen og at anvende papiret flere gange.

 • Kog vand i en el-kedel frem for gryden

Der bruges væsentligt mere energi, hvis vores kogeplade skal varme vandet i gryden op til kogepunktet (husk låg), men det er væsentligt billigere og hurtigere at gøre det i en el-kedel. Anvender man samtidig en kedel med at lavt energiforbrug er det en bonus oveni.

 • Brug spareskinner og sluk på kontakterne

Det smarte ved en spareskinne er, at ledningerne kan samles et sted, og at der er en tænd-sluk knap, som på et splitsekund sparer en for den dyre stand-by strøm mange maskiner trækker, selvom man som forbruger tror elektronikken er slukket. Et andet alternativ er også at gøre det til en fast vane at slukke på kontakterne rundt om i hjemmet.

Hjemme hos os bliver kontakten som forsyner TV, playstation og andre elektroniske apparater forbundet dertil (som manden har ønsket) slukket hver aften inden vi går i seng. Det samme gør sig gældende for køkkenmaskiner, opladere og lys som ikke bruges, og fungerer nu som en vane for os.

 • Sluk internettet om natten

Ligesom stand-by strøm trækker internettet også om natten, og medmindre man virkelig holder af at være på nettet om natten, så er der penge at spare ved at slukke den i de 6-8 timer, hvor familien alligevel sover.

 • Brug genanvendelige vatrondeller, bind, klude, svampe og køkkenrulle

Zero waste er også blevet meget populært og jeg oplever at salget af ovenstående genanvendlige produkter er blevet et hit. De kreative enten syr eller hækler delene selv, og bliver på den måde personliggjort så de passer de enkelte mennesker.

For mange kræver det nok en ændring at skulle gemme ovenstående dele (især bind) efter brug og ikke bare smide dem ud i skraldespanden – som jeg også selv synes ville være en del lettere. Det kræver derfor at man tager det med i betragtning, og mange anvender de såkaldte ‘wetbags’, hvor delene kan opbevares inden vask, og vaskes sammen med. Ift. plastik vatpinde kan disse skiftes ud med nogle af træ i stedet.

 • Brug cyklen og den offentlige transport

Bilen er for mange et rart redskab i hverdagen både i forbindelse med hentning af børn og til indkøb. Men det kommer nok ikke som en overraskelse at det er en stor miljøsynder – især hvis bilen ikke er fyldt op. Jeg forstår at det for mange er forbundet med en frihed og en stor komfort, da sædevarme og evt. ratvarme er svært at undvære til fordel for en våd og kold cykel. Ikke alle har muligheden for at kunne undvære den, men måske man kunne? Måske man som familie kunne nøjes med 1 bil i stedet for 2? Det kræver igen en omstrukturering af hverdagen, prioritering og en opvejning af tid vs. penge.

Hos os er vi så priviligeret at bo rigtig tæt på indkøb. Små indkøb bliver derfor foretaget på gåben eller på min el-cykel som jeg investerede i efter jeg fik ca. 8 km til arbejde. Store indkøb foretages sjældent, men til dette anvendes vores bil. Min kæreste tog tidligere toget på arbejde, men er i dag kommet så tæt på, at det kan klares med en 2 km gåtur.Vores bil står derfor stille i arbejdsøjemed, og bliver derfor kun anvendt ved besøg af familie og venner, ture og rejser indenlands samt indkøb.

Offentligt transport kan til tider være ret så irriterende, hvis ikke tingene går til tiden og selvom prisen kan virke dyr skal man huske at bilen udover et benzin/diesel forbrug slides hver gang den er igang. Bilen mister derfor værdi og skal oftere til service og reparation ved et stort kørselsforbrug.

 • ‘Staycation’ frem for flyrejser

Staycation er et af de nyere begreber jeg er stødt på, men i bund og grund handler det om at man i stedet for at flyve ud i verden bliver hjemme og nyder de oplevelser der er enten lokalt eller et sted i Danmark. Flyrejser er en stor synder i udledningen af CO2, og kan rejserne klares med bus eller tog vil dette helt sikkert være et bedre miljømæssigt alternativ.

Vi oplevede her i 2018 både en blanding af staycation og en flytur til Prag, og med hånden på hjertet så var oplevelserne hjemme langt bedre end udenfor Danmark. Selvfølgelig kommer det an på, hvilken type man er, for elsker man at opleve andre kulturer både seværdighedsmæssigt og madmæssigt så får man det jo ikke ved at blive i Danmark, men vi synes at vi fik mere for vores penge og havde mere tid at bruge af i Danmark, da meget af tiden udenlands gik på venten i lufthavn, selve flyturen til Prag og med taxa til og fra hotellet og stjal derfor en del af den tid vi havde til at opleve selve Prag. Danmark har så meget at byde på – meget jeg tør vædde på man ikke har set eller besøgt og hvorfor ikke opleve det?

 • Reducer mængden af kød i hverdagen

De kære kreaturer belaster miljøet rigtig meget, så ved at sænke forbruget af kødet og vælge mere plantebaserede fødevarer, så belastes miljøet mindre. Rent praktisk kunne man indføre en ‘kødfri dag’ – evt. en ‘suppedag’ eller hvordan man nu føler det er realistisk at undvære og erstatte kødet.

 • Vælg økologiske fødevarer

Det bedste for miljøet ville være at undgå det konventionelle landbrug og gå efter det økologiske. Herved spares naturen (og din krop) for pesticider og dyrene har et bedre liv. Hagen ved dette er dog prisen på de økologiske varer. For selvom det er blevet mere og mere populært – og derved billigere at handle økologisk idag, så koster bæredygtigheden samt dyrevelfærden dog stadig mere end de konventionelle fødevarer. Især kødet er ret så dyrt.

Som en start kan man gå efter mælk, tørvarer og økologisk frugt og grønt – det gør vi selv herhjemme, mens der ved de resterende varer skal jagtes tilbud. Mange butikker annoncerer dog idag med faste dage i måneden, hvor man kan spare en vis procentdel på hele de økologiske sortiment, og her kan man så slå til.

Er det økologiske stadig for dyrt, kan man vælge at gå efter de lokalt producerede fødevarer. Derved spares den lange transport fra ud- til indland og man støtter de lokale fødevareproducenter – eller bare de danske producenter i al almindelighed.

 • Vask mindre, brug tøjet mere og tør tøjet udenfor

Jo mindre du vasker, jo mindre belaster du miljøet ift. vand og sæbeforbrug. Det kræver et mere kritisk blik på tøjet inden det ryger til vask, hvor det evt. kan bruges i flere dage eller kan luftes udenfor for at udsætte vasken. En positiv sideeffekt er at tøjet ikke slides i samme grad, og farverne i tøjet falmer langsommere.

Ift. tørretumbling anvender vi udendørs tørring af tøjet i forår og sommerperioden og tørretumbler i efteråret og vinteren, hvor vejret er mere ustadigt. Et skønt bonus ved udendørs tørring er, at tøjet dufter fantastisk, selvom det bliver lidt mere stift i det. 

 • Drop skyllemidlet

Mange tilsætter skyllemiddel sammen med sæbe til vasketøjet, men skyllemiddel belaster også miljøet. Desværre har vi mange steder i Danmark meget hårdt vand, men dette kan klares ved at tilsætte en smule lagereddike eller en ‘kalk væk’ tablet, som vi herhjemme anvender ved hver 2. vask.  

 • Invester i en opvaskemaskine 

Ja en opvaskemaskine kræver strøm, men vandforbruget er lavere (hvis opvaskemaskinen vel og mærket er helt fyldt op) end hvis tingene skal vaskes i hånden. 

 • Køb i genbrug, lån eller byt 

En af de helt store syndere på miljøfronten er vores høje forbrug og indkøb af tøj. Idag er ‘Fast Fashion’ kodeordet for vores tøjproducenter, og antallet af nye kollektioner stikker helt af med 52 stk. om året. Vi bliver desværre fodret med normaliteten af ‘køb nyt og smid ud’ kulturen og vi bliver i høj grad præget til at føle os umoderne og købe nyt igen og igen.

Som modsvar er det idag blevet mere kærkomment at gå på jagt i genbrugsbutikker efter nyt tøj – men også andre ting. Opfordringer til at låne ting af hinanden eller holde bytteaftener (især ift, tøj) er også noget jeg er stødt mere på. På den måde sker der et opgør med den nye (efterhånden normale) tendens og tingene kommer ind i et mere cirkulært forløb, hvor andre får glæde af det man ikke selv kan bruge længere.

 • Pas og plej dine ejendele

Hvis du passer på det du ejer, så holder det bare meget længere. Herhjemme drejer det sig om alt fra fodtøj og nussede tøjer til vores træborde, gulve og huset i al almindelighed (og selvfølgelig os selv). Bedre vedligehold af vores ejendele betyder færre penge til udskiftning af ting som kun er gået i stykker grundet mislighold.

 • Energioptimer boligen

En lidt større post, og selvfølgelig kun relevant hvis du er den heldige ejer af en bolig. Herhjemme kalder vi det en investering i vores bolig, og vi vil altid vælge energioptimering gennem nye vinduer, døre, solcelleanlæg eller generelle efterisoleringer frem for et nyt køkken. I min optik er det er dyr post, men noget som betaler tilbage på den lange sigt med en lavere elregning da varmen ikke længere fosser ud af huller og sprækker i facaden.

 • Invester i mere miljørigtige husholdningsmaskiner

Endnu en større post rent økonomisk, men ved at skifte køleskabe, opvaskemaskine, vaskemaskine, tørretumbler og fryser til mere miljøvenlige af slagsen med et lavere energiforbrug, er der både penge at spare og mindre strøm som skal produceres.

 • Skift af toilet og brusehoved

Endnu et sted man kunne optimere er hvis man ejer et toilet, som løber eller hvis man skifter til et, hvor der bruges mindre vand pr. skyl. En sparebruser er måske et mere økonomisk overkommeligt sted at starte, og her er vandbruget ligeledes lavere, der sammen med kortere bade kan spare husholdningen og miljøet for en masse spildvand.

 • Sluk vandet ved tandbørstning og indsæbning i badet

En simpel lille ting, men det kan være svært lige at huske – især hvis det er blevet en vane at lade vandet løbe når man børster tænder og sæber sig ind i badet. Alternativt kan man skrue ned for styrken af vandet, og sparer på den måde også noget spildvand der.

 •  Undgå tomgang 

At lade bilen stå tændt når man holder stille er også et sted man kan arbejde på. Det forurener jo egentlig bare, så gør det til vane at slukke bilen. I den kolde tid kan det også være fristende at lade bilen stå tændt et stykke tid inden man sætter sig ind i den, så den er nogenlunde varmet – en luksus som ikke gør noget godt for miljøet. 

 • Sortér dit affald 

Sorter dit affald, så nogle af tingene kan bruges igen og igen. Hjemme hos os har vi tre skraldecontainere (til deling med andre husstande). En til plastdunke og dåser, en til pap, papir og plastikfolie og en til det resterende husholdningsaffald.

Vi bruger vores skraldespand i køkkenet til almindeligt affald, mens vi i vores bryggers har en skraldespand, hvor det rene pap, papir, aviser, rengjorte dåser osv. bliver lagt i. Når vi skal ud med skraldet ryger skraldeposen fra køkkenet direkte i containeren til almindeligt affald, mens skraldeposen fra bryggerset bliver sorteret direkte ud i de respektive containere. 

 • Fyld Fryseren helt op

En fryser er virkelig en uundværlig ting herhjemme, men vil man spare mest skal den fyldes helt op. Jo mere der er i fryseren, jo mindre energi skal der bruges til at holde fryserens lave temperatur. Dette skyldes at madvarerne kan ‘holde hinanden kolde’, og derved sænker man energiforbruget. 

Så handler det selvfølgelig om at sørge for at komme regelmæssigt i bund, så vi undgår madspild grundet frostsprængninger af fødevarer, man ikke anede man havde eller fuldstændig havde glemt fordi de lå nederst. 

Brug miljørigtige rengøringsmidler og plejeprodukter

Om det drejer sig om rengøringsartikler til gulve, borde, opvaskemaskine, vaskemaskine, shampoo, sæbe eller opvaskemiddel, så ender produkterne sammen med vores spildevand, som derefter skal igennem en rensningsproces på et rensningsanlæg. Alt afhængig af hvilke (problematiske) stoffer vandet skal renses for, er der specielle rensningsprocesser, men uanset hvad kan det som skal renses udgøre en potentiel fare imod vandmiljøet men også være en trussel mod os mennesker.

Derfor kan der med fordel anvendes mere miljøvenlige produkter, hvor produkter med ‘Svanemærket’ og ‘Blomsten’ sikrer mindre miljøbelastning og tager hensyn til vores generelle sundhed. Disse produkter er forhåbentligt lettere at rense ift. til de mere kradse produkter fyldt med faresymboler bagpå.

 • Brug almindeligt skrivepapir med omtanke 

Det er ingen hemmelighed at papir kræver nedfældning af træer, så ift. bæredygtigheden kunne vi anvende papiret med større omtanke. Man kunne gå fuldstændig elektronisk, og droppe papiret fuldstændigt. Jeg selv bruger ‘Noter’ på min telefon til indkøbslister og opskrifter.

Er man vild med at nedfælde sine tanker på papir, kunne man i stedet tænke mere over brugen, og måske skrive på begge sider, eller genbruge de dele af papiret som ikke fejler noget. Jeg er selv kommet igennem folkeskolen med blokke fyldt op med noter, og nogle ting fungerer bare bedst for mig, når de kommer gennem blyanten og manifesterer sig på et stykke papir. Til disse ting – ofte er det komplekse tanker eller planlægning eller tanker omkring potentielle blogindlæg, så anvender jeg almindelig ternet papir. 

Listen kan garanteret blive endnu længere, og sidder du med flere eksempler så byd endelig ind! Så kan listen vokse og blive inspiration til forhåbentlig mange interesserede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.